fizika

Dobrodošli na moj blog

03.09.2008.

Prvi Njutnov zakon, inercija, masa i impuls tijela

Zakon inercije poznatiji je kao Prvi Njtnov zakon. Isak Njutn je formulisao definiciju ovog zakona. Međutim danas je poznato da je mnoštvo drugih naučnika mnogo stoljeća ranije došlo do istog ili sličnog otkrića. Već je Aristotel toliko stoljeća prije iznio neke svoje pretpostavke i uvjeranja na ovu temu. Arapski naučnici iz perioda srednjeg vijeka također su dali doprinos svojim naučnim  istraživanjima. Među njima je prednjačio naučnik Ibn Al Haytham, koji je u svojim knjigama dao, riječima ne identičnu, ali zasigurno definiciju sa istim smislom, kao što je to par stoljeća kasnije učinio Isac Newton. Može se postaviti pitanje da li je ovaj zakon bio samo još jedan od zakona koje su Evropllani formulisali čitajući knjige arapskih naučnika. No, na području klasične mehanike, Newton je zaista učinio mnogo toga. Njegovi zakoni uspostavljaju vezu između kinematičkih i dinamičkih veličina: ubrzanja, sile, impulsa i mase. Međutim pokazuje se da ovi zakoni virjede samo u slučaju kretanja tijela velikih masa brzinama malim u poređenju sa brzinama svjetlosti.

Definicija inercije:
"Inercija ili tromost tijela je svojstvo tijela da zadržava stanje mirovanja ili ravnomjernog pravolinijskog kretanja."

Masa
Masa je mjera tromosti tijela. Tj. što tijelo ima veću masu teže ga je zaustaviti ili pomjeriti, jednom riječju teže je promijeniti njegovo stanje. U SI jednica za masu je 1kg. Postoje dva tipa masa. To su: troma masa, koja je mjera inercije tijela i "teška" masa koja određuje gravitaciona svojstva tijela. Tako da tijela jednakih teških masa ne moraju biti isto troma, ali to ne znači da prilikom slobodnog pada imaju razlčito ubrzanje.

Impuls
Dinamička karakteristika tromosti tijela je impuls. Impuls je proizvod mase i brzine. Označava se malim slovom p i vektorska je veličina. U SI jedinica za impuls je kgm/s. Impuls se mijenaj kao i brzina ali bolje opisuje kretanje od brzine.

Prvi Newtonov zakon
Zahvaljujući svim dostignućima, tezama i pretpostavkama Isac Newton je u 17 vijeku formulisao svoj Prvi zakon, tj. zakon inercije.
Zakon glasi ovako:"Svako tijelo zadržava stanje mirovanja ili ravnomjernog pravolinijskog kretanja sve dok neko drugo tijelo svojim djelovanjem ne promijeni to stanje."
Ravnomjerno pravolinijsko kretanje bez djelovanja drugih tijela naziva se inercijalno kretanje.
Sistem referencije u odnosu na koji važi ovaj zakon naziva se specijalni sistem referencije.
Za izračunavanja koja prelaze domen ovog zakona koriste se specijalne ralativističke formule koje je postavio Albert Einstein.
 


fizika
<< 09/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

MOJI LINKOVI

prva kosmićka brzina

druga kosmićka brzina

treća i četvrta kosmićka brzina

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
36484

Powered by Blogger.ba